X

WEC 2024: великі надії та сльози Alpine у Ле-Мані

Цього сезону Alpine повернулася до головної категорії FIA WEC, вперше взявши участь у Ле-Мані зі своїм новим гіперкаром A424. Після перших трьох перегонів команда Alpine Endurance Team прийняла виклик найвідомішої, найдовшої та найскладнішої гонки в сезоні – “24 години Ле-Мана”.

У гарній формі, починаючи з перших заїздів, Les Bleus підтвердили свій потенціал у кваліфікації в середу. Поль-Лу Шатен фінішував четвертим і потрапив до Гіперпоулу, в той час як Ніколя Лап’єр кваліфікувався дев’ятим з 23 гіперкарів. У четвер Поль-Лу Шатен повернувся за кермо, щоб посісти п’яте місце на решітці.

Після п’ятниці, відзначеної спілкуванням з публікою під час параду в центрі Ле-Мана, команда Alpine повернулася на трасу в суботу в обід для 15-хвилинної розминки. Шарль Мілезі та Ніколя Лап’єр були за кермом, поки інженери проводили остаточну перевірку систем та процесів.

Французи вийшли на старт, який дав Зінедін Зідан о 16:00 в присутності Луки де Мео, генерального директора Renault Group, та пілотів BWT Alpine F1 Team П’єра Гаслі та Естебана Окона, які приїхали підтримати команду. Шарль Мілезі та Ніколя Лап’єр стартували на середніх шинах, щоб уникнути потенційних небезпек. Однак першому з них довелося боротися зі складною видимістю через масляні бризки від конкурента.

Будучи дев’ятим і дванадцятим наприкінці першого кола, французи піднялися на четверте місце протягом перших двох заїздів. Коли почався дощ, команда покликала їх перевзути мокрі шини, але злива виявилася недостатньо сильною, і обидва екіпажі опинилися за межами першої десятки.

Поль-Лу Шатен і Мік Шумахер змінили пілотів, коли прийшов час перевзутися в сліки. Незважаючи на більш тривалу, ніж очікувалося, зупинку на 35-му колі, обидва пілоти відпрацювали по три години, щоб залишитися на одному колі з лідером, перш ніж передати естафету Фердинанду Габсбургу та Матьє Ваксів’єру.

О 20:46 перегони боліда №35 обірвалися, коли у Фердинанда Габсбурга зламався двигун. Другий автомобіль продовжував йти за межами першої десятки, спочатку з Матьє Ваксів’єром, а потім з Ніколя Лап’єром, з наближенням вечора. Страждаючи від тієї ж самої проблеми болід №36 повернувся в бокси о 9:36 вечора. З важким серцем команда назавжди закрила двері гаражу.

Команда проаналізує причини цього передчасного подвійного вибуття, щоб повернутися сильнішою. Незважаючи на розчарування, команда Alpine Endurance Team робить висновки з свого першого року в категорії гіперкарів на “24 годинах Ле-Мана”, зокрема, завдяки багатообіцяючому темпу, який дозволив їй взяти участь у ” Гіперпоулі” і впевнено стартувати в перегонах.

Наступними перегонами для команди Alpine Endurance стануть “6 годин Сан-Паулу” (12-14 липня), п’ятий етап Чемпіонату світу з перегонів на витривалість FIA 2024 року.