X

Nokian Tyres та UPM створили шину без сажи

Фінська компанія Nokian Tyres, провідний розробник та виробник шин преміумклас, та UPM, експерт з виробництва біоматеріалів, представили концепт шини, яка виготовлена з відновлюваного матеріалу. Він замінить значну частину сажі, яка використовується у виробництві шин.

Інноваційний матеріал під назвою UPM BioMotion RFF є повністю відновлюваною альтернативою традиційній сажі. Він створений на основі лігніну, що зменшує потребу у викопних матеріалах та знижує викиди вуглецю під час виробництва шин.
Компанія Nokian Tyres вже давно впроваджує інновації для використання цього матеріалу і зареєструвала патент на його застосування у виробництві шин. Зараз Nokian Tyres ліцензує свій патент для компанії UPM, що дозволить UPM забезпечувати сировиною шинну промисловість. UPM вироблятиме матеріал, який незабаром буде готовий до експлуатації, на своєму біохімічному заводі в німецькому місті Лойна.

Концептуальна шина Nokian Tyres Green Step Ligna – це перша в історії шина, виготовлена з використанням UPM BioMotion RFF. Ця повністю відновлювана деревна сировина на основі лігніну виготовляється компанією UPM. У концептуальній шині вся викопна сажа в боковинах замінена новою сировиною.

Концептуальна шина Nokian Tyres, що містить UPM BioMotion RFF, буде представлена на німецькій конференції гумової промисловості DKT 2024 в Нюрнберзі з 1 по 4 липня.

Властивості, що перевершують сажу

«Ми постійно працюємо над інноваціями, які наближають нас до нашої мети – збільшення частки переробленої або відновлюваної сировини в шинах до 50 відсотків у період до 2030 року. З 2022 року частина сажі, яку використовує Nokian Tyres, виготовляється з перероблених матеріалів. Ми розглядаємо лігнін як перспективну альтернативу традиційній сажі, і в майбутньому сподіваємося, що відновлювані наповнювачі на основі лігніну знайдуть своє застосування в шинах, збільшуючи частку переробленої сировини», – пояснює Теему Сойні.

На даний час технічний вуглець використовується як армувальний наповнювач в шинах, що підвищує міцність та еластичність. Згідно з первинними лабораторними випробуваннями, UPM BioMotion RFF має властивості, що перевершують традиційну сажу. Заміна значної частини сажі, яка використовується в шинах, новим відновлюваним наповнювачем відкриває потенціал для створення більш екологічних шин, оскільки наповнювачі складають приблизно 30 відсотків сировини, з якої виготовляються шини.

UPM надасть UPM BioMotion RFF компанії Nokian Tyres для створення прототипу. Процес створення прототипу включатиме тестування перед використанням нового матеріалу у виробництві. Nokian Tyres ретельно оцінить продуктивність, безпеку та вплив на навколишнє середовище матеріалу, порівняно з традиційною сажею.