X

Головна проблема зими: вирішуємо разом

Не дивно, що найтяжчі наслідки мають аварії, скоєні в темну пору доби та в негоду: водії запізно бачать перешкоди і не мають часу на реакцію. Між тим, на зимових шляхах більшу частину часу панують саме такі умови… “Автоцентр” розповідає, як забезпечити належну видимість для водія без особливих клопотів.

Причин, які заважають водієві добре бачити обстановку перед машиною, небагато. Взимку це перш за все забруднене в той чи інший спосіб скло, а вночі ще й погано освітлена дорога. При цьому на обидва чинники водій може вплинути сам, і зробити це нескладно, достатньо лише завітати до найближчого автомагазину чи на СТО.

Фари

Сучасні фари дуже часто влаштовані таким чином, що старішають, тобто втрачають ефективність, швидше, ніж сам автомобіль. Промінь поволі, непомітно для водія слабішає, і одна з причин – лампи, які природнім шляхом втрачають яскравість. Це стосується і найбільш поширених ламп розжарювання (“галогенок”), і модного “ксенону” – особливо, якщо він неоригінальний.

Вихід один – лампи треба замінити, не чекаючи, поки вони, одна по одній, перегорять зовсім. Причому інженери рекомендують  заміну автомобільних ламп робити по парам, бо комплект ламп має приблизно однаковий ресурс, і якщо тьмяніє/перегоряє одна, то є велика ймовірність, що скоро те ж станеться з другою.

Дуже рекомендується купувати лампи того чи іншого авторитетного бренду, адже з цілого ряду причин дрібні виробники no name виготовляти дійсно якісні сучасні лампи не можуть.

Наприклад, “галогенки” марки Bosch крім німецької надійності мають таку важливу відмінність, як підвищена ефективність при збереженні стандартного споживання потужності. В “галогеновій” лінійці марки – моделі Plus 50, Plus 90, Gigalight Plus 120 та Gigalight Plus 150. Відповідно, кожна має на 50 – 150% більшу світловіддачу у порівнянні з звичайними лампами.

Топова модель Gigalight Plus 150, крім того, завдяки новим технічним рішенням має температуру нитки розжарювання лише до 250 градусів Цельсія – проти 550 градусів у попередньої моделі. Завдяки чому вирішено важливе питання всіх потужних ламп – новинка має триваліший ресурс. При цьому інтенсивність світла  Gigalight Plus 150 збільшилася до 1605 люменів (проти 1450 у моделі Gigalight Plus 120).

Нарешті, важливо, що лінійка ламп Bosch Gigalight Plus дає на дорогу світло яскраво білого кольору з блакитним відтінком, яке схоже на світло газорозрядних ламп – так званих ксенонових. До речі, ксенон в “галогенках” Gigalight Plus теж присутній, причому у чистому вигляді, без домішок. Ним наповнені колби ламп, що, власне, і дає змогу підвищити світловіддачу.

Слід спеціально відзначити, що усі вищезгадані лампи Bosch для фар повністю відповідають українським ПДР та офіційним технічним вимогам до автотранспорту. Як відомо, вітчизняне законодавство забороняє будь-які зміни у конструкції світлотехніки, і галогенові лампи Bosch Gigalight Plus 150 цій вимозі відповідають. Що підкріплено також відповідністю стандарту ECE та сертифікатом для українського ринку.

Крім галогенових ламп Bosch має в асортименті газорозрядні моделі (“ксенон”) типу XID, а також дуже цікаву лампу на світлодіодній основі. Модель LED Gigalight призначена для використання поза шляхами загального користування. Маючи стандартний “галогеновий” цоколь H7, вона підходить для встановлення у звичайні фари. За рахунок її використання поліпшується освітлення дороги та знижується споживання енергії.

Світло вночі і вдень

Певно, варто нагадати, що фари головного світла крім освітлення дороги мають ще одне відповідальне завдання: коли їх вмикають у світлу пору доби, вони правлять за потужні габаритні вогні. Автомобіль, що рухається з увімкненим світлом, видно здалеку, зокрема, це важливо у поганих погодних умовах або в складних умовах освітлення. Патрульна поліція наводить дані, згідно з якими використання денних ходових вогнів чи ближнього світла фар допомогло зменшити кількість ДТП вдень на 10–15%.

Вмикати фари вдень у зимню пору українські водії вже звикли, але у жовтні 2023 р. до ПДР України внесли поправку, відповідно до якої фари повинні горіти за містом також і влітку (якщо машина не має ходових вогнів DRL). Виходить, що віднедавна фари на більшості українських авто будуть працювати практично постійно. І ця обставина піднімає вимоги до ламп на новий рівень – їм потрібно ще більше надійності та довговічності.

Склоочисники

З очищенням лобового скла у водія можуть виникнути  проблеми навіть у звичайний дощ. Старі або неякісні щітки, погано прилягаючи до скла, можуть залишати на ньому окремі краплини чи цілі смужки води. Але по-справжньому важко двірникам стає під час снігопаду за температури близько нуля або при невеликому морозі. За таких умов волога замерзає на склі, на щітках і що найгірше – лід утворюється на гумі щіток, у їхніх пазах та щілинах. В такому випадку навіть нові щітки матимуть проблеми.

Але в асортименті компанії Bosch є лінійка безкаркасних склоочисників Bosch Aerotwin. Вони краще працюють у згаданих умовах, оскільки конструктивно позбавлені деяких слабких місць. Зокрема, йдеться про відсутність шарнірів каркасу, які за найменшого обмерзання втрачають рухомість і не дають гумі повноцінно притискуватись до скла. Та й саме гумове лезо в “Аеротвінів” краще захищене від потрапляння у його щілини снігу, тобто менше ймовірність, що ці “вії” заб’ються кригою і не зможуть щільно прилягати до скла.

Цього року в Україні продаються вже оновлені щітки Bosch Aerotwin. Їхні гумові кромки мають у своєму складі спеціальний компонент, завдяки якому гумовий профіль став значно ефективнішим та стійкішим до впливів навколишнього середовища. Як відомо, щітки втрачають свою ефективність через зношення та хімічне старіння гуми. Удосконалена формула суміші зробила і без того витривалу гуму Power Protection Plus ще стійкішою до стирання, до ультрафіолетового спектру сонячного світла та до озону.

Якщо коротко

Можливо, комусь здаватиметься, що в цій статті ми говоримо про банальні, всім відомі речі: що фари, що склоочисники завжди мають бути в порядку. Так, але є нюанс: ми не завжди розуміємо, що ці системи не в порядку. І лампи, і склоочисники старішають непомітно, і якщо вони не вийшли з ладу геть (а таке з якісними виробами трапляється нечасто), водій може не помічати, що фари потьмянішали, а “двірникам” вже не впоратись з черговим снігопадом. Тому варто не чекати неприємностей, а подбати про важливі деталі вчасно.