X

Виплати чи авто: у Європі біженці з України змушені продати свої машини

На початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну кілька мільйонів українців, рятуючи свої життя, виїхали до інших країн. Частина громадян перетнула кордон на власному автомобілі. Наразі ті, хто знайшов притулок у Швейцарії, змушені продавати свої машини.

Справа в тому, що уряд цієї країни встановив нові правила щодо соціального захисту біженців. Вони торкнулися і українців зі статусом S. Згідно з новими нормами ті, хто має автомобілі, вартість яких перевищує розмір виплат, не отримуватимуть соціальну допомогу.

Оскільки сума допомоги в кантонах різна і варіюється від 2 до 4 тисяч франків на особу, то продати машини доведеться багатьом українцям. Лише у Люцерні кількість таких біженців становить 100 осіб (всього в цьому кантоні зареєстровано 141 біженець з України). Наразі відповідні служби проводять оцінку автомобілів та до кінця цього місяця винесуть рішення.

Читайте також:
Porsche випустила «мультяшний» спорткар, щоб допомогти біженцям з України

За даними Швейцарської конференції соціального забезпечення, виручені від продажу машин кошти не вилучатимуть. Цей дохід внесуть до бази і протягом кількох місяців не виплачуватимуть допомогу. У кожному випадку час заморожування виплат різний. На продаж автомобіля приділяється один місяць. Українцям пообіцяли допомогти продати машини максимально вигідно.