X

Вибір правильної оливи в АКПП: Dexron III чи Dexron VI?

Вам потрібно замінити оливу в автоматичній коробці передач? Не знаєте, що вибрати?

Ринок олив для автоматичних трансмісій (ATF) останнім часом перенасичений. По-перше,  існує кілька специфікацій для ATF, таких як Dexron та Mercon (та ще й різних версій, таких як наприклад Dexron III та VI), по-друге, багато виробників олив, по-третє, багато автовиробників які мають свої власні іменні специфікації, такі як наприклад Chrysler +3 і +4, Hyundai SP різних поколінь, Nissan Matic, а також іменні допуски BMW, VW, Mazda, Topyota, Volvo та багатьох інших, і от в результаті виникає плутанина. І це ми говоримо тільки про класичні гідротрансформаторні коробки перемикання передач. Якщо додати сюди варіаторні та роботизовані коробки, то плутанина тільки посилиться.

Що викликало це вибухове зростання кількості спеціалізованих олив?

Насамперед це прагнення автовиробників знизити витрати пального та відповідати екологічним нормам. Кожна автомобільна компанія створила свій власний конкретний мастильний матеріал для відповідності все більш вузькому набору вимог. У поєднанні із збільшенням кількості передач та різних типів автоматичних трансмісій, таких як безступінчасті трансмісії, яким потрібна певна рідина, ми виявляємо, що продираємось через лабіринт ATF.

Погіршують плутанину численні заяви у тому, що нові рідини зворотно сумісні. На жаль, це не завжди так. Дехто вважає Dexron VI відповідною рідиною для заміни Dexron III, але Dexron VI з’явився тільки в 2005 році, що означає, що більш старі трансмісії були розроблені ще під рідини класу Dexron III.

Так ми підбираємося до основного питання, у чому різниця між Dexron III та Dexron VI. Найголовніша різниця в них це в’язкість. Це стає очевидно, якщо глянути на повний аналог Dexron VI від Mercon, який має позначення LV (low viscosity), що перекладається як “низька в’язкість”. Цей факт нам явно дає зрозуміти, що Dexron VI має нижчу в’язкість. І якщо раніше мастильні матеріали для АКПП із натяжкою можна було називати рідинами, то тепер це здається вже більш логічним, ніж називати їх оливами. При цьому, незважаючи на меншу в’язкість, Dexron VI у багатьох відношеннях є кращою рідиною завдяки стабільнішій в’язкості при більш високих температурах. Тобто це більш стійка рідина, та ще й здатна адаптуватись під умови роботи.

Отже може здатися, що Dexron VI буде сумісною зі старими трансмісіями. Реальність така, що Dexron VI найкраще підходить лише для нових автомобілів. Експерименти з використанням Dexron VI в старому автомобілі, призначеному для Dexron III, показують, що швидкість зупинки гідротрансформатора трохи збільшилася, що зрозуміло, враховуючи нижчу в’язкість Dexron VI. Варто зауважити, що в більшості випадків зворотна сумісність таки є, але рекомендуємо вам завжди дотримуватися інструкцій виробника вашого авто.

Наприклад, для три- та чотириступінчастих автоматичних коробок передач, випущених у 70-х роках, нові рідини точно не є ідеальним вибором. Автоматичні коробки передач двадцять першого століття спеціально розроблені для використання рідин з додаванням модифікаторів тертя, які призначені для пом’якшення зчеплення. Пакети зчеплення у цих новітніх трансмісіях розроблені для сумісності з цими новими рідинами. Однак старі трансмісії не працюватимуть так само добре з цими новими рідинами.

Початок двохтисячних (приблизно 2003-2008 роки) можна вважати своєрідною точкою переходу. Приблизно з цих років випуску, в автомобілі почали рекомендуватись для застосування оливи класу Dexron VI. Можна було б рекомендувати використовувати найсучаснішу ATF Dexron VI для трансмісій, випущених після цієї календарної дати, а для автоматичних коробок передач, випущених до початку століття, обирати для використання більш традиційну оливу Dexron III. Але знову ж таки, можуть бути винятки, тому слід звірятися з мануалом.

Що можна сказати однозначно, що глобально можна поділити авто з гідротрансформаторними коробками на два великі табори. Перші це автомобілі виробництва приблизно до 2008 року, а другий, після. Це два величезні автопарки, які заточені під два різних мастильні матеріали, що істотно відрізняються. Тобто зараз вибір не такий і складний. Що ж до вибору виробника оливи, то тут кожен вирішує сам для себе. Щоб трохи допомогти вам у виборі, можемо порадити звернути увагу на відомий німецький бренд LIQUI MOLY. Якщо врахувати той факт, що зараз проходить акція “Для надійної та стабільної роботи АКПП”, що дозволить вам придбати найпопулярніші оливи в АКПП від LIQUI MOLY – Top Tec ATF 1200 з класом Dexron III H чи Top Tec ATF 1800 з Dexron VI зі знижкою 20%, то вибір особливо привабливий.

Що ж до автоматичних трансмісій та мастильних матеріалів для них, то можна очікувати, що в майбутньому нас чекає ще більше різних версій рідин ATF, оскільки автовиробники й надалі прагнуть підвищувати продуктивність своїх агрегатів за допомогою ще більш багатоступінчастих АКПП і відповідно рідин нових класів для них. Але це вже тема для окремої статті.