X

До уваги водіїв: з 1 жовтня включаємо ДХО або ближнє світло фар

З 1 жовтня в Україні набула чинності так звана «зимова» редакція ПДР, яка передбачає сезонні обмеження для автомобілістів.

Зокрема, із зазначеної дати та до 1 травня водії повинні включати денні ходові вогні або ближнє світло фар, рухаючись у денний час доби поза населеними пунктами. Використовувати як альтернативу габаритні вогні та протитуманні фари заборонено. Вимога регламентується пунктом 9.8 Правил дорожнього руху України та на час воєнного стану в країні її не скасовували.

Варто відзначити, що вмикати ближнє світло фар або денні ходові вогні необхідно для підвищення безпеки на дорогах. Адже в зимовий період світловий день коротший, а небо частіше затягує хмарами, що звичайно обмежує видимість і робить автомобіль менш помітним.

Читайте також:
В Україні самокатників почали притягувати до кримінальної відповідальності за порушення правил дорожнього руху

Увімкнені світло фар або ДХО дозволять зробити машину помітнішою на дорозі. Що, своєю чергою, призведе до скорочення числа аварій. У разі недотримання сезонної норми ПДР, авто можуть зупинити інспектори поліції. Відносно санкцій – питання спірне. Штраф за це порушення не передбачений, бо воно підпадає під дію ст. 125 КУпАП. Але трапляються випадки, коли інспектори поліції намагаються притягти водіїв до відповідальності по ч. 2 ст. 122 КУпАП (штраф 425-510 грн).