X

В Україні зростуть страхові виплати при ДТП: Зеленський підписав закон

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект, який передбачає суттєве збільшення обов’язкових страхових виплат під час дорожньо-транспортних пригод. Цей документ замінить закон, який діяв у країні з 2005 року.

Йдеться про проект закону №8300 «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Згідно з документом, суми збільшуватимуться поетапно. Нині ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю становить 320 тисяч гривень на одного потерпілого, а за шкоду, заподіяну майну потерпілих, – 160 тисяч гривень на одного потерпілого, але не більше 800 тисяч гривень на одну страхову подію.

З 1 січня 2025 року ліміти відповідальності збільшаться майже вдвічі і становитимуть 500 тисяч гривень на одного потерпілого (до 5 мільйонів гривень на одну ДТП) та 250 тисяч гривень на майно (1,25 мільйона гривень на одну ДТП). З 1 січня 2026 року суми за шкоду зі шкоди життю та здоров’ю збільшуються до 1 млн гривень на одного потерпілого та до 20 млн гривень на один страховий випадок незалежно від кількості постраждалих. А за шкоду, заподіяну майну постраждалих, — до 2 мільйонів на випадок.

Читайте також:
В Україні подорожчали поліси автострахування «Зелена карта»

Після вступу України до ЄС суми виплат зростуть ще більше і становитимуть до 52 мільйонів гривень на особу та 258 мільйонів за один страховий випадок. За збитки майну сума зросте до 52 мільйонів. Звичайно, збільшення виплат при ДТП однозначно призведе до подорожчання полісів «автоцивілки». Але експерти поки що не беруться прогнозувати наскільки. А все тому, що закон передбачає вільне ціноутворення, а не фіксоване МТСБУ.