X

Управління держохорони потрапило у скандал, замовивши партію Toyota Land Cruiser по 4 млн грн за штуку

Управління державної охорони України вирішило поновити свій автопарк. Розглядати бюджетні моделі вони не стали, віддавши перевагу преміальним позашляховикам. Примітно, що їх закупили за цінами вищими за роздрібні.

Як випливає з даних у системі Prozorro, 16 вересня управління підписало договір на постачання чотирьох чорних Toyota Land Cruiser. Авто повинні бути з дизельними двигунами та обладнані світлодіодними фарами, сигнальними маяками, захисними ґратами в радіаторі та гучномовцем на 150 Вт. Також в оснащенні салону має бути система розпізнавання дорожніх знаків, клімат-контроль для першого та другого ряду сидінь, іонізація салону, камери кругового огляду та датчики паркування. А ще комплект зимової гуми та тоноване скло.

Загалом, згідно з контрактом, управління держохорони отримає чотири такі автомобілі на загальну суму 15,73 млн гривень. Тобто кожен Land Cruiser коштуватиме майже 4 млн гривень. І це вище роздрібної ціни на такі авто навіть у топовій комплектації.

Читайте також:
Закупівля для Києва нових тролейбусів на 50 млн євро не закриє й половини їх нестачі

Варто зазначити, що закупівля Toyota Land Cruiser стала другим кроком. Місяцем раніше управління держохорони закупило три позашляховики Lexus GX460 на загальну суму 9,9 млн гривень. Тобто кожен із них коштував 3,3 млн гривень. Таким чином, загальна вартість закуплених силовиками автомобілів склала 25,5 млн грн.

Звичайно, це викликало резонанс у суспільстві. Адже подібна розкіш не доречна в умовах війни, коли пересічні українці, волонтери та закордонні партнери збирають кошти на купівлю автомобілів для потреб ЗСУ. Після шквалу критики в УДО вирішили виправдатися. Заявили, що машини закуповуються не для чиновників, а для іноземних делегацій, які приїжджають до України. Віримо?

«Згадані авто закуповуються виключно для якісного забезпечення візитів в Україну іноземних високопосадовців, які прибувають з метою підтримки нашої держави. Це обов’язок нашої сторони – брати іноземні делегації на певному рівні», – заявили в УДО.