X

Україна та Норвегія домовилися про «транспортний безвіз»: коли він почне діяти

Україна підписала протокол із Міністерством транспорту Норвегії про «транспортне безвіз». Перевезення між державами без дозволів почнуть діяти з 1 вересня цього року.

У прес-службі Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України повідомили, що ця норма стосуватиметься як двосторонніх, так і транзитних перевезень. Вантажні перевезення без дозволів зможуть виконувати вантажівки стандарту Євро-5 та вище. Тобто для того, щоб скористатися безвізом у перевізника має бути сертифікат, що підтверджує клас екологічності вантажівки.

«Продовжуємо створювати сприятливі умови для наших перевізників. Розширюємо список країн, з якими фактично діє транспортний безвіз – 35 держав. Раніше українські перевізники вантажів незалежно від класу екологічності транспортних засобів могли їздити до Норвегії лише за наявності дозволу. Тепер для вантажівок стандарту Євро-5 і вище вводиться бездозвільний проїзд. Лібералізація вантажних перевезень діятиме щонайменше до 30 червня 2024 року», – зазначив заступник міністра Сергій Деркач.

Читайте також:
«Транспортний безвіз» із Європейським Союзом продовжено ще на рік

Зазначається, що з транспортних засобів нижчого класу екологічності залишається можливість виконувати перевезення. Комісії вдалося домовитись про дозволи на наступний рік. Перевізники зможуть отримати 250 універсальних дозволів та 50 – до третіх країн.