X

У Європі почали випробовувати водневий автобус Hyundai

Компанія Hyundai почала активно просувати свої водневі автобуси на європейський ринок. І тому приклад нещодавня поставка першої машини Elec City Fuell Cell для проведення ходових випробувань у столиці Австрії.

Столична транспортна компанія Wiener Linien спочатку тестуватиме автобус без пасажирів, а з 10 січня планують вивести його на міські маршрути для повноцінної експлуатації. До речі, минулого літа ця віденська компанія протягом тижня випробовувала водневий автобус Solaris Urbino 12 Hydrogen.

Відзначимо, що Hyundai Elec City Fuell Cell з’явився ще у 2017 році. Це низькопідлоговий автобус завдовжки 10 990 мм, розрахований на перевезення до 60 пасажирів. Машина укомплектована паливними елементами розробки Hyundai потужністю 180 кВт, двома резервуарами по 169 л, в яких зберігається 34 кг водню під тиском 700 бар. В оснащення також входять літій-полімерна батарея ємністю 78,4 кВт і центральний електромотор ZF потужністю 180 кВт. За заявою виробника, запас ходу досягає 500 км.

Важливо, що старт ходових випробувань Hyundai Elec City Fuell Cell вулицями Відня поєднали з відкриттям першої водневої заправної станції, яка зможе обслужити великогабаритну техніку – автобуси та вантажівки. Сюди водень доставляється спеціальними автоцистернами, а потім за допомогою компресора стискається до 350, 700 або 1000 бар. Ба більше, в 2022 році місцева влада пообіцяла побудувати електролізний завод потужністю 2,5 МВт, який із 2023 року зможе забезпечувати місто “зеленим” воднем.

Читайте також:
Ще одна країна ЄС переходить на водневі автобуси