X

Skoda Octavia відзначає свій 20-річний ювілей

20 лет назад бывший президент Чехии Вацлав Гавел провел официальную церемонию открытия нового завода SKODA и дал старт запуску в серийное производство модели SKODA Octavia.

3 вересня 1996 року почалася чергова історія успіху чеської компанії: протягом двох наступних десятиліть SKODA Octavia стала світовим бестселером і досі є найбільш продаваною моделлю марки. Цей популярний автомобіль поклав початок світовому успіху SKODA.

Завод прекрасний, сучасний, дуже красивий. Було б чудово, якби всі заводи мали саме такий вигляд – захоплено зазначив Вацлав Гавел під час церемонії відкриття.

У лютому 1995 року в Млада-Болеславі було закладено фундамент нової виробничої лінії, на якій через 18 місяців були виготовлені перші автомобілі SKODA Octavia. Компанія SKODA побудувала для нової моделі сучасну виробничу лінію площею 32 тис. м2. У березні 1996 року було завершено будівництво нового фарбувального цеху, розрахованого на щоденне фарбування близько 1800 кузовів моделей Felicia і Octavia.

SKODA Octavia розділила уніфіковану платформу з VW Golf.

Розробка абсолютно нової моделі Octavia розпочалася в 1992 році, приблизно через рік після об’єднання чеського бренду з концерном Volkswagen. SKODA Octavia було сконструйовано на модульній платформі VW, що було на той момент абсолютно новою розробкою.

Skoda Octavia Long Laurin & Klement відрізнялася збільшеним на 80 мм кузовом. Загалом у 1999-2000 роки було виготовлено 200 екземплярів.

Міцна конструкція кузова, розроблена з використанням новітніх комп’ютерних технологій CAD в поєднанні з передніми подушками безпеки для водія і пасажира гарантували чудову безпеку автомобіля. Крім того, для цієї моделі вперше були використані бічні подушки безпеки.

Незважаючи на практичність Octavia Combi виділялася елегантним дизайном, а широкий асортимент аксесуарів і опцій дозволяв максимально персоналізувати модель.

Завдяки кузову ліфтбек новинка була дуже практичною. Великі задні двері зробили набагато зручнішим доступ до 528-літрового багажника. За умови складених задніх сидінь об’єм міг бути збільшений до 1328 л.

Практичність, надійність і місткість моделі Octavia гарантували успіх машини у таксистів.

У перший рік продажів покупцям були доступні на вибір моделі з двома варіантами чотирициліндрових бензинових двигунів або турбодизелем. У травні 1998 року поповнила модельний ряд Octavia Combi, а з 1999 року версія універсал стала доступною з повнопривідною трансмісією.

У 2008 році компанія відзначила випуск 2-мільйонного екземпляра моделі Octavia.

Останній автомобіль з першого покоління моделі зійшов із конвеєра в листопаді 2010 року. У період з вересня 1996 по листопад 2010 року було продано близько 970000 седанів і більше 470000 універсалів.

Модель Octavia змогла скласти гідну конкуренцію на міжнародних трасах ралі.

Уже в першому поколінні Octavia отримала потужну і динамічну спортивну версію RS.

Друге покоління Octavia продовжило історію успіху моделі-попередниці. В період із 2004 по 2013 рік 1,6 мільйона клієнтів придбали автомобіль в кузові седан, а 900 тисяч вибрали універсал Octavia Combi. Третє покоління автомобіля надійшло у виробництво в листопаді 2012 року.

Octavia другого покоління до…

…і після рестайлінгу.

Історія успіху Skoda Octavia в Україні

Слід зазначити, що в українських автолюбителів всі покоління Octavia мають незмінний успіх. Ця модель була визнана «Найкращим легковим автомобілем року в середньому класі» у 2005 році. Octavia А5 стала найбільш продаваною моделлю серед легкових іномарок у 2011 році. Автомобіль отримав премію «Авторейтинг 2012» і був названий абсолютним лідером продажів у 2012 році.

У 2008 році з конвеєра заводу компанії «Єврокар» зійшов 100-тисячний автомобіль – ним стала модель Octavia.

Octavia третього покоління стала справжнім шедевром сучасних технологій і багато в чому перевершила успіх усіх попередніх поколінь моделі. Вже через кілька місяців після старту продажів, Qctavia отримала премії «Народний вибір 2013» і стала «Автомобілем року в середньому класі». А незабаром вона здобула абсолютну перемогу у всеукраїнському рейтингу популярності «Автомобіль року в Україні 2014».

Починаючи зі старту продажів, Octavia нового покоління щорічно підтверджує лідерство у своєму класі і є однією з найбільш затребуваних моделей на автомобільному ринку, регулярно очолюючи рейтинги продажів.

Octavia RS нового покоління стала найбільш швидкісним і динамічним серійним автомобілем марки Skoda.

Спортивна версія RS доступна як з кузовом ліфтбек, так і універсал.