X

Rolls-Royce створив Phantom на честь Джеймса Бонда

Унікальний екземпляр подовженого лімузина Phantom Extended у компанії Rolls-Royce присвятили ювілею легендарного фільму Goldfinger 1964 року про пригоди агента 007. Шістдесят років тому в його зніманні брав участь інший Rolls-Royce – Phantom III Sedanca de Ville 1, металургійний магнат Аурік Голдфінгер (Auric Goldfinger).

Phantom Goldfinger отримав безліч цікавих елементів, створених майстрами підрозділу Bespoke для єдиного свого роду авто в історії Rolls-Royce, кожен з яких безпосередньо пов’язаний з сюжетом фільму Goldfinger.

Потрібно було загалом три роки безперервної праці, щоб втілити в життя кожну з цих елегантних виробів — від складної інкрустації, натхненної знаменитою сценою на перевалі Фурка, до золотої ключки для гольфу в багажнику автомобіля, якою користувався Аурік Голдфінгер під час своєї першої зустрічі Бонд.

Екстер’єр

Для екстер’єру фахівці з фарбування Rolls-Royce точно підібрали жовтий відтінок екстер’єру, як в оригінального Phantom III Sedanca de Ville 1937 року, використаного у фільмі. Було розроблено унікальний двоколірний дизайн, в якому чорні елементи витончено поєднуються з жовтими. 21-дюймові дискові колеса виконані в чорному кольорі зі сріблястими рухомими ковпаками та нагадують дизайн коліс автомобіля 1937 року з фільму.

Фігурка “Дух екстазу” на Phantom Goldfinger отримала унікальну обробку, яка є посиланням на сюжет фільму. У фільмі лиходій Аурік Голдфінгер займався контрабандою золота в кузовних панелях свого Phantom. Натяком на це служить особлива обробка фігурки, що дозволяє припустити, що вона зроблена з золота, прихованого під срібним покриттям. Оскільки посріблити золото неможливо, фахівці Rolls-Royce використовували цілісний срібний Spirit of Ecstasy і майстерно позолотили його 18-каратним золотом, щоб досягти необхідного ефекту.

Заховане золото

На честь фільму «Голдфінгер» колектив дизайнерів, інженерів та майстрів підрозділу Rolls-Royce Bespoke розробив кілька найскладніших деталей та функцій з використанням 18- та 24-каратного золота. Одним із них є прихований сейф, створений у центральній консолі між передніми сидіннями. Консоль була перепроєктована для розміщення цілісного підсвіченого 18-каратного золотого зливка у формі Phantom «Speedform» у мініатюрі.

Основа передньої та задньої центральних консолей також оброблена вишуканою золотою обробкою, як і внутрішня частина ящика рукавички. Внутрішня кришка ящика рукавички також прикрашена тисненням культової цитати Голдфінгера: «Це золото, містер Бонд. Все своє життя я був закоханий у його колір, його блиск, його божественний тягар».

Вентиляційні отвори та «органні регістри» по всьому автомобілю також мають золоте оздоблення. Лади динаміків мають ту ж обробку та напис з назвою фільму. Накладки на пороги вкриті золотом, а для тиснення використовується той самий шрифт, який був розроблений для фільму в 1964 році. На позолоченій 24-каратній золотій табличці VIN вигравіювали спеціально отриманий ідентифікаційний номер транспортного засобу, який закінчується на 007.

Інкрустація а-ля Фурка

Фурка або Фуркапас – високогірний перевал у швейцарських Альпах, розташований на висоті 2436 м над рівнем моря. Через Фуркапас проходить автомобільна дорога, де було знято сцену погоні з фільму Goldfinger. На честь гарного пейзажу приладову панель прикрасила унікальна об’ємна інсталяція, яка є справжнім витвором мистецтва. Тривимірний дизайн, намальований вручну, є точною ізолінією, що показує контури перевалу Фурка. Нержавіюча сталь, використана для виготовлення виробу, була затемнена за допомогою особливої ​​технології. Контурні лінії та фігури висот вигравіювали на темній підкладці, відкриваючи яскравий метал під нею.

Перевал Фурка вирізаний із шару нержавіючої сталі та оздоблений позолотою. Ця надзвичайно складна деталь зажадала року копіткої розробки, у ході якої майстри Bespoke виготовили 10 повноцінних прототипів для вдосконалення дизайну. Окружність годинника Bespoke у центрі натхненна «дулом пістолета», який використовується в початкових кадрах кожного фільму про Джеймса Бонда з часів «Доктора Ноу» 1962 року.

Зірки над Фуркою

Ще одна унікальна деталь на честь пам’ятної сцени про Фуркапас – унікальна панель стелі Starlight для Phantom Goldfinger, яка відображає сузір’я над перевалом 11 липня 1964 року – в останній день знімання сцени у Швейцарії. 719 «зірок», які світяться золотистим світлом, оточені ще вісьмома «зірками, що падають». Природно, що панель Starlight зроблена вручну.

Карта до Форт-Ноксу

Столики для пікніка Royal Walnut прикрашені інкрустацією з 22-каратного золота глибиною всього 0,1 мм, на якій зображено вигадану карту Форт-Нокса, сховища злитків, де зберігаються золоті запаси Сполучених Штатів.

Дизайн, на створення якого пішло шість місяців і розроблений на основі трьох прототипів, включає ключові точки маршруту, включаючи Gold Vault Road, Bullion Boulevard і сховище злитків, яке Голдфінгер планує атакувати в «Операції Великий шолом».

Синій із золотим

Phantom Goldfinger оздоблений темно-синьою шкірою та шпоном Royal Walnut, обраними як елегантне та вишукане полотно для демонстрації золотих деталей, натхнених колірною гамою інтер’єру оригінального автомобіля 1937 року. Сидіння, у тому числі сидіння Serenity, що відкидаються, в задній частині салону, оздоблені золотистим рядком і підголовачі з золотистими монограмами «RR».

Вишукані деталі

Перша зустріч Джеймса Бонда з Голдфінгером відбувається у Сток-парку в Бакінгемширі, Великобританія, де 007 пропонує йому зіграти партію в гольф. Голдфінгер використовує золотий патер (ключку для гольфу), яку надійно охороняє його слуга Одджоб. Для Phantom Goldfinger 2024 позолочений патер був відтворений і встановлений на нижній стороні кришки багажника. Ключка прикрашена спеціально розробленою монограмою «AG», натхненним гравіюванням на кільці-друку, яке носить Аурік Голдфінгер.

Пізніше, залишаючись наодинці з Phantom III Голдфінгера, Бонд встановлює на автомобіль пристрій стеження, щоб слідувати за лиходієм по всій Європі. На згадку про нього в Bespoke розробили спеціальний ліхтар, який проєктує логотип 007 на підлогу багажника при кожному відкриванні кришки.

Під час сцени в Сток-парку Одджоб завантажує в багажник ключки для гольфу та парасольку-арлекін. Для Phantom Goldfinger парасольки, які поміщаються в задні двері автомобіля, виконані в тих же червоних, синіх, зелених та жовтих кольорах. фінальним штрихом став британський номерний знак «AU 1», який прикрашав Phantom III Голдфінгера у фільмі – відсилання до символу золота в періодичній таблиці елементів. Він залишиться з Phantom Goldfinger, який тепер вирушив до важливого клієнта та колекціонера Rolls-Royce з Англії.

Раніше “Автоцентр” розповідав про особливу версію Aston Martin – купе DB12 Goldfinger, створене на честь 60-річчя виходу на екран однойменного фільму про агента Джеймса Бонда, в якому легендарний шпигун вперше сів за кермо Aston Martin.