X

Як у Чикаго півстоліття випускали унікальні вантажівки

10 июля 1920 года была зарегистрирована торговая марка уникального американского производителя коммерческих автомобилей – Available

Цього дня 104 роки тому офіційно з’явилася нова торгова марка, яка належала фірмі Available Truck Company із Чикаго, й примітна в кількох значеннях.

Заслуговує на увагу вже одне її найменування: це не прізвище засновника як дуже часто буває, а чітко визначене завдання фірми. Адже слово «available» можна перекласти з англійської як «придатний для різних цілей». Іншими словами, компанія задекларувала, що має намір задовольняти найрізноманітніші потреби перевізників.

Available (1910 р.)

Потрібно сказати, що компанія працювала перш за все на вузький місцевий ринок – Чикаго та його околиці, і випуск автомобілів був дуже невеликий: за півстоліття не більше 2500 автомобілів. Але діапазон продукції був широкий: по суті, випускалися унікальні, поодинокі або малосерійні машини – від пікапів до важких вантажівок, від автобусів до автокранів і шасі для різних спецмашин.

Історія компанії Available Motors Truck почалася за 10 років до її офіційної реєстрації. Первістком стала легка вантажівка на три чверті тонни, у якої двоциліндровий мотор в 20 к. с. розміщувався під сидінням водія.

Available (1913 р.)

До 1914 року був випущений більший автомобіль – однотонна вантажівка вже з 4-циліндровим мотором в 32 к. с., що теж розташовувався під сидінням. Але вже наступного року з’явилися одно- і двотонні моделі класичного компонування, тобто з кабіною позаду двигуна.

Available (1920 г.)

У цьому ж році до програми додалася «п’ятитонка» з мотором Continental і заднім мостом Timken або Wisconsin. А 1920 року з’явилася машина на 7 т – Invisible («непереможний») з мотором Waukesha. Останній автомобіль не виправдав своєї красивої назви – таку важку машину ніхто не хотів купувати. І 1922 року вершиною гами стала знову «п’ятитонка».

Пневматичні шини з’явилися у 1926 році – на «полуторках». А наприкінці десятиліття на вантажівки прийшли й 6-циліндрові двигуни: найпоширенішим був Hercules, а на важчих встановлювався Waukesha.

Available (1931 р.)

У важкі 30-ті роки модельний ряд фірми був досить широким, хоча реальний обсяг випуску був вкрай малий. А ряд моделей, що анонсувалися, так ніколи і не були виготовлені.

Available (1936 р. )

Available (1936 о.)

Available (1936 р)

Available (1938 р.)

Available (1939 г.)

У 30-ті – 40-ті роки. компанія випускала також і автобуси як капотні, так і безкапотні. І вони використовувалися в армії США у Другій світовій війні.

Після Другої світової Available Truck Company зосередилася на випуску важких будівельних машин – самоскидів, бетонозмішувачів, автокранів. Цікаво, що шасі для останніх постачали навіть до Нідерландів.

Але в цілому становище компанії погіршувалося з кожним роком. І в 1957 вона перестала існувати, а кранове виробництво перекупили фірма ССС (Crane Сarrier Company), яка перевела його на свій завод в місто Тілса, штат Оклахома.

Available (1946 г.)

Available (1947 г.)