X

Як у США випускали оригінальні автомобілі Hupmobile

13 июля 1940 года в США был выпущен самый последний автомобиль примечательной марки Hupmobile

Цього дня 84 роки тому американська компанія Hupmobile, яка, безперечно, зробила свій внесок у розвиток автопрому США, остаточно припинила випуск своїх машин. Перший автомобіль марки Hupmobile був розроблений Робертом Хаппом за сприяння Е. А. Нельсона. Машина дебютувала у 1909 році на автомобільному салоні в Детройті.

Це був легкий відкритий двомісний автомобіль із бензобаком під сидінням. Чотирьохциліндровий мотор робочим об’ємом 2,8 л розвивав 16,9 к. с. Запалювання вироблялося від магнето. Коробка передач була двоступенева, із ковзними шестернями.

Hupmobile 1909 р.

Автомобіль цей одразу завоював успіх: вже у 1909 році було вироблено 1500 машин, а наступного року – 5000.

 У 1911 році Хапп залишив свою компанію та заснував нову – RCH. А фірма, названа його ім’ям, продовжувала розвиватись.

Hupmobile Model 32 Delivery Truck (1913 р.)

Цікаво, що 1913 – 14 рр. компанія почала випускати й комерційні автомобілі. Модель H32 була закритим розвізним фургоном вантажопідйомністю 350 кг, на шасі від легкового автомобіля. Компанія анонсувала і виробництво вантажної машини на 0,5 т, але замовлення на неї не надійшли.

Hupmobile E1 (1925 р.)

1924 року до заводу в Детройті додався ще один – у Клівленді. А в 1925 році з’явилася модель Е1 – перший в США автомобіль з 8-циліндровим двигуном. Щоправда, конструкція була ще недосконала. І вже наступного року у виробництво пішов надійніший, 6-циліндровий мотор.

У період світової економічної кризи рівень щорічного продажу автомобілів фірми впав з 50 до 18 тис. од. І компанія у пошуках виходу вирішила провести повну модернізацію як конструкції, так і дизайну своїх автомобілів.

Hupmobile 226 Sedan (1932 р.)

Вона запросила талановитого конструктора та дизайнера Раймонда Лоуї, який почав з того, що у 1932 році зробив рестайлінг серійної 8-циліндрової моделі 226 Sedan.

Hupmobile (1934 р.)

Керівництво фірми було задоволено цією роботою Лоуі і дало йому повну свободу творчості до створення моделі 1934 року. Мода на аеродинамічні кузови тоді ще тільки починалася, але стиліст створив машину з найдосконалішими на той час обтічними формами.

Humpobile D 618 (1936 р.)

Всі його напрацювання зрештою втілилися в моделі 1936 року – Humpobile D 618. Машина одержала опуклу, помітно відхилену назад решітку радіатора. Забавно, що такі решітки за хромовані вузькі вертикальні прути отримали тоді у американських стилістів прізвисько «водоспад».

 Фари автомобіля були втоплені в передку, по обидва боки решітки, і зливалися з боковинами капота. А ті відрізнялися оригінальними прорізами, облямованими краплеподібною рамкою, тобто виходила форма, яку тоді називали «падаюча сльоза». Характерними рисами екстер’єру були пухкі витягнуті крила і похилий задок кузова.

Hupmobile (1938 р.)

На автомобілі встановлювали двигуни цілком достатньої потужності: 6-циліндровий 101 к. с. та 8-циліндровий 120 к. с. Однак у 1936 році для компанії настав нелегкий час. Виробничу програму довелося підкоротити, а влітку 1936 року випуск взагалі припинили на кілька місяців. Тож цього року було випущено лише 1556 автомобілів, а наступного – взагалі жодного.

Hupmobile (1938 р.)

1938 року почалося виробництво автомобілів нової серії. Вони отримали модні тоді загострені радіаторні решітки з горизонтальними прутами і V-подібне вітрове скло. А ось двигуни на шість чи вісім циліндрів залишалися колишніми.

Hupmobile Skylark (1940 р.)

Останньою моделлю фірми став автомобіль Skylark. Примітно, що він отримав кузов від легендарної передньопривідної моделі Cord, але мав традиційну, задню ведучу вісь. До травня 1940 року автомобіль був готовий до випуску. Але на жаль, через те, що підготовка до виробництва затягнулася, більшість замовлень було скасовано. Тож цього року завод працював лише кілька місяців і випустив лише 319 машин. І після цього компанія Hupmobile припинила випуск автомобілів назавжди. За весь період свого існування вона виготовила понад 500 тис. автомобілів.

Читайте також:
Як таксі-довгожителі заполонили США