X

Як почали випускати наймасовішу вантажівку свого часу

27 июля 1917 года началось производство легендарного автомобиля Ford TT, который стал самым массовым грузовиком своего времени

Варто зазначити, що починаючи ще з 1904 року, компанія Ford виробляла невеликі комерційні автомобілі на легковій базі, але ті були розраховані тільки на 300–400 кг поклажі. А от модель TT могла перевозити цілу тонну, хоча американську (0,91 т від звичайної), і таким чином стала першою повноцінною вантажівкою фірми.

Виробництво ТТ відбувалося на заводі компанії в місті Дірборн (штат Мічиган). А вже наступного року складання автомобілів налагодили на інших “фордівських” підприємствах — у Канаді, Англії, а потім у Німеччині та Голландії. У 1918 році було виготовлено вже 41 725 таких машин, в 1925-му році з’явився мільйонна вантажівка. Модель TТ випускали до 1927 року включно і її загальний тираж становив 1 млн 345 тис. 075 од.

Музей Autoworld (Брюссель, 2011 р. ) Фото автора

Багато в чому цей автомобіль повторював конструкцію популярного масового легковика Ford T, на прізвисько “крихітка Лізі”,  випущеного в кількості понад 15 млн од. Однак були і суттєві відмінності. По-перше, колісну базу подовжили з 2450 до 3150 мм. По-друге, раму й підвіску зробили більш жорсткими. По-третє, було посилено тяговий міст із черв’ячною головною передачею. І нарешті, задні колеса отримали не пневматичні, а суцільні гумові шини. Пневматика з’явилася там лише в 1923 році.

Автосалон RAI-2000 (Амстердам). Фото Леоніда Гоголєва

Двигун був практично той самий, що і у легкової моделі T: рядний, 4-циліндровий, робочим об’ємом 2884 см куб. Потужність його становила 20 к.с. при 1600 об/хв, а на машинах пізніх випусків піднялася до 24 к.с. Цікаво, що коробка передач була планетарною, 2-ступінчастою, зчеплення було відсутнє. Включення передач переднього ходу здійснювалося лівою педаллю, включення заднього ходу — центральною. А права педаль задіяла механічні гальма. До речі, на машинах раннього випуску вони були тільки на задніх колесах. А от акселератор зробили ручним, на кермовій колонці праворуч. Підвіску і передніх, і задніх коліс виконали на поперечній листовій ресорі.

Кабіна водія мала жорсткий похилий дах характерної форми (“кепочкою”). Верхня половина вітрового скла зазвичай могла відкидатися. А от жорстких бічних дверей довго не було, вони стали з’являтися лише в 1923-1924 рр. Для перевезення вантажів служили або відкрита платформа, або кузови-фургони.

На базі вантажівки Ford ТТ випускалися автобуси, санітарні та пожежні машини, автоцистерни тощо. Була і екзотика – наприклад, автодача з балконом або автомобіль на залізничному ходу.

У середині 20-х рр. на частку вантажівок Ford TT припадало в США понад 50% ринку. У великих кількостях вони експлуатувалися і в інших країнах. Це була воістину Всесвітня вантажівка.