X

Як народився відомий автомобільний концерн під знаком чотирьох

Цього дня, 29 червня 1932 року, німецькі компанії Audi, DKW і Horch об’єдналися, утворивши концерн Auto Union AG. До них також приєдналася і фірма Wanderer. І символом цього союзу стала емблема у вигляді чотирьох переплетених кілець.

Після створення Auto Union там було проведено своєрідний поділ праці між її учасниками: кожному доручили випускати машини певного класу.

DKW F8

Фірма DKW спеціалізувалася на простеньких і дешевих малолітражках передньопривідних, її «колеги» Audi і Wanderer – на моделях середнього класу. А компанія Horch постачала на ринок дорогі, престижні авто.

Audi Front UW225

Wanderer W-24

Horch 853A

У 30-ті роки автопром Німеччини активно працював на армію. Не став винятком і концерн Auto Union. Навіть компанія DKW, що входить до нього, – виробник хистких малолітражок – випустила в 1934 – 1935 р.р. партію легких штабних машин типу “кюбельваген” (4х2).

Wanderer W11

А фірма Audi в 1943 році долучилася до виробництва раніше чужих для неї вантажівок: почала збирати «полуторки» австрійської конструкції – Steyr 1500A.

Steyr 1500A

Компанія Horch була постачальником штабних автомобілів середнього та важкого класів 4х4. Вона ж виготовляла шасі для бронеавтомобілів. Фірма Wanderer ще в 30-ті роки випускала “кюбельвагени” для вермахту.

Horch 901

А потім почала виробляти стандартні штабні машини – фактично, копії аналогічних моделей фірми Horch. Але це ще не все. У її виробничу програму входили вантажівки Steyr 1500A, а також гусеничні тягачі RSO (Raupenschlepper-Ost – з ним. «Гусеничний тягач-В») і навіть двигуни для таких як «Пантера» та «Тигр».

Raupenschlepper-Ost

Після закінчення Другої світової заводи DKW, Audi та Horch опинилися у радянській зоні окупації. Підприємства були націоналізовані та почали випускати продукцію під зовсім іншими брендами. Найдовше зберігав вірність традиціям завод у місті Цвіккау, який у 1946 – 1949 роках. пропонував машини під маркою Horch. Щоправда, це вже не лімузини, а вантажівки на 3 – 3,5 т.

Horch H3

Що ж до концерну Auto Union, то він відродився вже на території Західної Німеччини. Підприємство випускало легкові автомобілі лише під двома брендами: Audi та DKW. 1958 року концерн купила фірма Daimler Benz, і на цьому його історія закінчилася.