X

Як із автомобіля Vanden Plas зробили Rolls-Royce

Цього дня, 19 серпня рівно 60 років тому стартували продажі нового британського автомобіля Vanden Plas Princess 4-Litre R. Його особливістю став 6-циліндровий 3,9-літровий двигун Rolls-Royce FB60 з легкосплавним блоком, що розвиває 175 к.с. З ним стандартно агрегатувалася 3-ступенева автоматична коробка передач Borg-Wagner. Максимальна швидкість становила 180 км/год.

Таким чином новинка була помітно швидше моделі Princess 3-Litre, з трилітровим мотором BMC C-серії. Щоправда, вона була й помітно дорожчою – 1994 проти 1472 фунтів-стерлінгів.

Кузов, в порівнянні з трилітровою моделлю, яка у свою чергу була побудована на базі Austin A110 з дизайном від Pininfarina, отримав деякі відмінності. Це нова панель даху, яка забезпечувала більше місця над головою, вертикальніше заднє скло, відсутність плавників та поява горизонтальних задніх світлоблоків.

Vanden Plas Princess 4-Litre R

Vanden Plas Princess 3-Litre

Проте “Принцеса” з двигуном Rolls-Royce так і не виправдала надій. Спочатку передбачалося продавати до 100 машин на тиждень, проте до 1967 року реалізація скотилася до 200 од. на рік. У результаті за весь час, на початок 1968-го було вироблено 6 550 машин.

Vanden Plas Princess 4-Litre R у Києві. Фото з книги Леоніда Гоголєва “Іномарки 60-х років на вулицях Києва”