X

Вантажівкам General Motors виповнилося 113 років

22 июля 113 лет назад была образована компания General Motors Truck Co., ставшая одним из ведущих производителей коммерческих автомобилей в США

Ще в 1908 році до складу компанії General Motors, що випускала легкові автомобілі, увійшли невеликі фірми, що продукували вантажівки: Rapid, Reliance і Randolph. Вони й послужили основою для створення в 1911 році компанії General Motors Truck Co.

Потрібно сказати, що якийсь час після цього моделі вантажівок хоч і виготовлялися під контролем GMC, але мали колишні назви. Їх випускали на заводі Rapid у місті Овоссо (штат Мічиган).

А 1912 року на Міжнародному автосалоні в Нью-Йорку вони вперше з’явилися під брендом GMC. Цікаво, що в лінійці було кілька моделей вантажівок Rapid із електричними двигунами. До 1913 року вони становили 39,8% загального випуску. Усього з 1911 по 1916 рік виготовили 509 електровантажівок.

У першій половині 20-х років фірма GMC за обсягом виробництва вантажівок була типовим середнячком і випускала прості моделі на 1 – 5 т. А 1927 року розпочався випуск серії «Т», яка включала вантажівки від 0,5 до 6 т. Вони вже мали пневматичні шини, електричне освітлення та гальма на всіх колесах.

У 30-ті роки у виробничій програмі фірми з’явилися вантажівки колісної формули 6х4, були впроваджені карбюратори з падаючим потоком та пневматичні гальма. З 1935 року автомобілі стали отримувати обтічні кабіни, капот та крила. А легкі вантажівки оснащувалися гідравлічними гальмами із вакуумним підсилювачем. З’явилися перші дизельні версії.

Крім того, GMC стала однією з перших фірм, де на вантажівках почали застосовувати синхронізовану коробку передач. Результатом було зростання виробництва. Якщо 1938 року було випущено 20 640 вантажівок, то 1941-го – вже 111 382 од

У роки Другої Світової війни було випущено понад 600 тис. вантажівок GMC для армії, у тому числі 562 750 відомих стандартних 2,5-тонних моделей ССKW 352/353 (6х6).

У перші повоєнні роки основою виробничої програми стали середні та легкі моделі. А на початку 50-х велику увагу почали приділяти машинам важкого класу, зокрема, магістральним тягачам. Вже тоді на них з’явилися гідропідсилювачі керма та автоматичні коробки передач.

На Всесвітній виставці у Нью-Йорку у 1964/65 рр. була показана експериментальна вантажівка Bizon з двома газотурбінними двигунами та кабіною фантастичної форми. 1969 року GMC виробила 150 180 вантажних автомобілів. І ще одне: саме з цього року вони стали повністю уніфікованими з продукцією марки Chevrolet, які, по суті, відрізнялися лише емблемами та комплектацією.

Першою спільною моделлю став пікап Jimmy, він же Chevrolet Blazer. А найважчий магістральний тягач Astro 95 був близнюком машини Chevrolet Titan.

У 80-ті роки новинкою став турбонаддув з інтеркулером на тягачі Astro 95. 1984 року з’явилася пневматична підвіска кабін. У середині 80-х відділення вантажівок концерну GMC опинилося в критичному становищі, і в результаті воно злилося з об’єднанням Volvo-White. Нове об’єднання Volvo GM Heavy Truck Corp. почало працювати з 1 січня 1988 року. Для General Motors історія важких вантажівок власної конструкції завершилася.

Ще 1928 року компанія GMC придбала контрольний пакет акції фірми Yellow Coach із Чикаго, яка займалася автобусним виробництвом. Після отримання їх частини в 1943 році відділення комерційних автомобілів отримало нову назву – GM Truck & Coach Division. Виробництво автобусів тривало там до травня 1987 року. Після цього офіційним брендом відділення комерційної техніки став GMC Truck, а з 1998 року він скоротився просто до GMC.

2021 GMC Sierra

У різні роки своєї історії компанія випускала також різну спеціальну техніку: пожежні машини та автомобілі швидкої допомоги, військові моделі тощо. А зараз GMC виробляє позашляховики, пікапи, легкі розвізні фургони, малотоннажні та середньотоннажні вантажівки.