X

Унікальному газотурбінному тягачу Ford Big Red виповнилося 60 років

Газотурбінні двигуни знайшли широке застосування у танках, вертольотах та реактивних літаках. А ось компанія Ford протягом двох десятиліть, починаючи з 50-х років, активно працювала над їх впровадженням й на автомобілі. Одним із найяскравіших її проектів у цій справі став магістральний тягач Big Red, що з’явився 1964 року.

Почнемо із незвичайного дизайну. Тривісний сідловий тягач з габаритними розмірами 6,01 х 2,43 х 3,96 м відрізнявся високою кабіною, виконаною на одному рівні з напівпричепом. При цьому задня стінка її була увігнута, що скорочувало зазор між кабіною та напівпричепом. Все це покращувало аеродинаміку, як і висувна підніжка з електроприводом. Остання автоматично спрацьовувала під час відкриття дверей – теж з електроприводом.

Інтер’єр кабіни з внутрішньою шириною 2,13 м та висотою 1,82 м був не менш футуристичним. Лобове скло простягалося майже до підлоги, яка була зовсім рівна. Це забезпечувало чудову оглядовість та свободу переміщення. Крісло напарника трансформувалося в зручне ліжко. Оптимальний мікроклімат забезпечували термостатичний обігрівач та кондиціонер. Крім холодильника та мікрохвильової печі всередині було підведення холодної та гарячої води, умивальник й туалет. Біль того, з місця напарника можна було подивитися й телевізор.

Що ж до силової установки, то вона складалася з газотурбінного двигуна Fod Model 705, який розвивав максимальну потужність 600 к. с. і максимальний крутний момент 1294 Нм, що цікаво, при одних і тих же обертах – 3080 на хвилину. При цьому оберти холостого ходу становили 1620 на хвилину. Два баки з дизельним паливом забезпечували повністю завантаженому автопоїзду завдовжки 29 метрів (з двома напівпричепами) запас ходу до 900 км. при швидкості руху 112 км/год.

Перевагами газотурбінної вантажівки Ford Big Red, як зазначалося в рекламному буклеті, були низький рівень шуму та вібрацій, менша витрата оливи та менший рівень шкідливих викидів, але при цьому вищий крутний момент при менших обертах. У 1970 році Ford почав виробляти газотурбінні двигуни для важких вантажівок, автобусів, промисловості та суднобудування. Проте проблеми з постачальниками та технічні неполадки поставили хрест на такому виробництві вже у 1973 році.

В даний час газотурбінний тягач Ford Big Red відреставровано і знаходиться в одній приватній колекції. Машина ніде не виставляється і взагалі інформацію про неї вдалося знайти лише після 40-річної перерви у 2021 році.

Фото thedrive.com

https://www.youtube.com/watch?v=4PWxxj7WMx4" layout="responsive" width="1000" height="563">