X

Легендарний автомобіль Simca Aronde на вулицях Києва (фото)

Автомобиль Aronde cтал эпохальным для французского производителя Simca, в свое время эти машины встречались и на киевских улицах

Французькі автомобілі Simca Aronde зустрічалися на вулицях Києва наприкінці 50-х — початку 60-х рр. На них до нас приїжджали зарубіжні туристи. Днями одну таку машину вдалося роздивитися на кольоровій фотографії на вулиці Інститутській тих років, яку було опубліковано на сторінці Старий Київ у Фейсбук.

Однак ми не заспокоїлися на цьому, залізли в особистий архів — і таки знайшли таку саму модель, сфотографовану в 1958 році на столичних вулицях відомим автомобільним журналістом Леонідом Гоголевим.

То чим же була так примітна Simca Aronde? Почнемо з того, що це перша модель фірми власної розробки — до того вона випускала аналоги автомобілів Fiat. Крім того, це перша Simca з несним кузовом. Машини виробляли в трьох поколіннях із 1951 до 1964 рр. і за весь час було виготовлено близько 1,4 млн штук. Саме завдяки “Ластівці” (так перекладається Aronde зі старофранцузької) компанія Simca стала другим за величиною французьким автовиробником кінця 50-х.

А стосовно машин, зображених на кольоровій і ч/б фотографіях, то це модель другого покоління — 90А Aronde, яку випускали з 1955 до 1958 рр. Відмітна риса дизайну — горизонтальні проштамповки на передніх і задніх крилах.

Автомобіль пропонували в різних кузовних виконаннях: 4-дверний седан (у нашому випадку), 2-дверне купе, зокрема і зі складним жорстким дахом, 2-дверний кабріолет, 3-дверний універсал (для Австралії, і як 5-дверний), а також в ролі 2-дверного пікапа і розвізного фургона.

Модель 90А Aronde була оснащена новим 4-циліндровим бензиновим двигуном Flash робочим об’ємом 1290 см куб. і потужністю 45 к.с. Машини експортували навіть у США.