X

Як з’явилася найстаріша автомобільна марка Англії

В этот день, 128 лет назад Гарри Лоусон основал в Англии, в городе Ковентри компанию Daimler Motor Co, Ltd.

Цікаво, що до створення компанії Daimler Motor Co, Ltd. 14 січня 1896 року сам Готтліб Даймлер – батько першого автомобіля – ніякого відношення не мав. Справа в тому, що ще в 1891році  англійський конструктор Фредерік Сіменс придбав у Даймлера права на випуск його двигунів. Однак сам цим не став займатися і перепродав права у 1895 Гаррі Лоусону.

І той таки взявся до справи, але по-своєму: просто почав ввозити автомобілі Damler німецького виробництва. Але вже в 1897 році, освоївшись, почав збирати свій автомобіль – легку машину з 2-циліндровим моторчиком в 4 к. с. (див. фото в заголовку). Продажі автомобілів пішли успішно. Одну з них 1902 року купив навіть король Англії Едуард VII.

Daimler Knight

У наступні роки фірма стала спеціалізуватися на дорогих та розкішних моделях. У 1909 році розпочався випуск автомобілів Daimler із принципово новими двигунами – безклапанними, системи Knight. Вони відрізнялися м’якою та безшумною роботою, що надавало моделям Daimler особливий шарм.

Daimler Double Six

У 1927 році з’явився знаменитий автомобіль Daimler Double Six з мотором V12, потужністю до 150 к. с. А через три роки його забезпечили новаторською трансмісією – з гідромуфтою та планетарною КП Wielson. Вибір передачі здійснювався за допомоги електричного пристрою.

У 1931 році фірму Daimler скупила на корені компанія Lanchester, що входила до групи BSA. Довелося відмовитися від дорогих і складних безклапанних двигунів і перейти на простішу і дешевшу продукцію.

Daimler Dingo

У роки Другої світової фірма Daimler почала випускати бронеавтомобілі. Невелика розвідувальна машина Dingo була двомісною, задньомоторною та не мала башти з озброєнням. Зате лобова броня була дорівнювала легкому танку – 30 мм. Інший броньовик Daimler мав попереду лише 16-мм броню, зате у нього була башта з 40-мм гарматою та 7,92-мм кулеметом.

Daimler Freeline

У післявоєнний період компанія випускала ряд легкових моделей з двигунами робочим об’ємом від 2,5 до 5,5 л. Вироблялися також автобуси. У 1951 році з’явився Freeline на 37-45 місць, з 6-циліндровим мотором Gardner, який розташовувався під підлогою. Пізніше йому на зміну прийшов 50-місний Roadliner із двигуном Сummins V6. А 1960 року розпочався випуск даблдекера, тобто двоповерхового автобуса – моделі Fleetline на 78 місць.

Daimler DS 420 Limousine

У 1960 році фірма Daimler потрапила під контроль компанії Jaguar, а за кілька років увійшла з нею в концерн British Leyland. Останньою власною розробкою фірми став представницький автомобіль Daimler DS 420 Limousine (1968). Хоча і тут не обійшлося без запозичень Jaguar: коробка-автомат, дискові гальма, незалежна підвіска. Двигун 4,24 л потужністю 187 к. с. дозволяв розвивати 180 км/год. В англійському “табелі про ранги” ця розкішна машина займала друге місце після Rolls-Royce і випускалася рекордно довго – 24 роки.

Daimler Century

У 1990 році Daimler та Jaguar були придбані компанією Ford і на їх виробничих площах розпочався випуск оновленої моделі Jaguar. А 1996 року, з нагоди 100-річчя марки Daimler, випустили модель Century. Вона мала рядну «шістку» 240 к. с. або агрегат V12 потужністю 311 к. с.

2008 року Ford продав права на бренд Daimler індійської компанії Tata, але вона ними так і не скористалася. Схоже, що бренд Daimler пішов в історію.