X

Як на вантажівках з’явилася одна з найкрасивіших емблем

3 июня 1921 года на капотах известных грузовиков фирмы Mack начали устанавливать знаменитые декоративные фигурки в виде бульдога

Цього дня рівно 103 роки тому з’явилася одна з найкрасивіших емблем на вантажних автомобілях, які випускала фірма Mack. Історія цієї компанії сходить до 1901 року, коли п’ятеро братів Мак заснували фірму зі складання невеликих автобусів. А з 1905 року вони почали виробництво вантажних автомобілів.

Світову славу принесли компанії вантажівки Mack AC, конструкцію яких розробив інженер Альфред Мейзьюрі. Машину випускали з 1916 року, в трьох версіях – вантажопідйомністю 3,5 або 5,5 або 7,5 т.

Чотирициліндровий двигун із двома литими чавунними блоками розвивав 75 к.с., як і у машин відомої французької фірми Renault, радіатор розташовувався позаду капота. Коробка передач була 4-ступенева, привід на задні колеса — ланцюговий. Шини, як і у всіх важких вантажівок того часу, були суцільні. Цікаво, що це була перша в історії вантажівка з металевою кабіною, дах якої був забезпечений сталевими підсилювачами.

У роки Першої світової цю вантажівку поставляли Збройним силам США і союзників — Англії та Франції. Вона перевозила там особовий склад і військові вантажі, її використовували як артилерійський тягач, самоскид і навіть як спецмашину з лебідкою для запуску аеростатів. А 7,5-тонна версія застосовувалася навіть для транспортування в кузові легких танків Renault FT17.

Англійські солдати, які воювали у Франції, дали цій міцній, голосній машині прізвисько “Бульдог”. Після закінчення війни фірма Mack швидко оцінила це прізвисько і зробила його офіційною маркою своїх вантажівок. Ба більше, капоти цих машин прикрасили литими декоративними фігурками у вигляді бульдога.

Загалом до 1920 року було випущено близько 4500 автомобілів Mack серії АС. Але на цьому історія не закінчилася: машина виявилася довгожителем. З 1923 року вона отримала 6-циліндровий двигун, вже в 97 – 120 к.с., а в 1932 році з’явився самоскид АС6 – з мотором в 150 к. с. Були і тривісні варіанти вантажівки. Автомобіль широко застосовувався в різних сферах господарства. На його базі випускалися і самоскиди, і різні спеціальні машини, зокрема пожежні.

Випуск вантажівок Mack AC припинився тільки в 1938 році. За весь цей час було виготовлено 40 299 автомобілів. І більшість з них була прикрашена фігуркою бульдога.

Збільшену копію знаменитої емблеми, сфотографував журналіст “Автоцентру” на Melburne Truck Show у 2010 році.