X

Німецький стартап e.Volution представив електромобіль із терміном служби 50 років

По завершении эксплуатации автомобиль подлежит полной утилизации

Стартап-компанія e.Volution представила свій новий проєкт — електричний позашляховий мінівен Space. Це вже другий електромобіль стартапу, заснованого 2021 року професором Рейнсько-Вестфальського технічного університету Ахена Гюнтером Шухом. Першим був електричний мінівен Meta, презентація якого відбулася 2022 року.

«Фішка» електромобілів e.Volution — тривалий термін служби та повна екологічно чиста утилізація. За розрахунками, електромобілі стартапу служитимуть 50 років. Обидві моделі планують надавати в оренду за передплатою. Серед потенційних клієнтів розглядаються як комерційні організації, так і приватні особи. Абонплата залежатиме від тарифу на підписку, модифікації та оснащення автомобіля. Попередньо, близько 1000 євро на місяць. Що п’ять років автомобілі проходитимуть повний капітальний ремонт та модернізацію на заводі виробника. Після 50 років експлуатації їх утилізують, причому повністю та без шкідливих викидів.

Позашляховий мінівен e.Volution Space запропонують у двох модфікаціях: 5-дверний на 5 місць та 7-дверний на 8 місць. Габаритна довжина короткої версії складе 4092 мм, довгої — 4920 мм. Ширина та висота однакові — 1920 та 1940 мм відповідно. Вантажопідйомність вена — 650 кг. Максимальна маса причепа на буксирі — 3,5 тонни.

Пластикові кузовні панелі у e.Volution Space знімні. Знявши верхню частину корми, його можна легко перетворити на пікап. Скляний дах за доплату замінять сонячними панелями.

Салон оздоблений екологічно чистими та відновлюваними матеріалами. На передній панелі — багатофункціональний екран на всю ширину салону. На місці внутрішніх дверних ручок — петлі із текстилю. На дверних картах передбачені кріплення для знімних сумок.

Мінівен укомплектований двома 140-сильними електродвигунами (по одному на осі), тяговою батареєю на 40 кВт•год та так званим «подовжувачем пробігу». В цій якості може використовуватися водневий електрохімічний генератор або 2-циліндровий ДВЗ, який працює на зрідженому газі. Максимальний запас ходу — 750 км. З них тягова батарея забезпечує лише 150 км.

Читайте також:
Lexus LM 2024: преміальний мінівен здивував новим набором функцій

Серійне виробництво e.Volution Space планують розпочати у 2025 році.