X

Nissan має намір відмовитися від ДВЗ

У той час, як більшість автовиробників мають намір і надалі виробляти двигуни внутрішнього згоряння, у компанії Nissan планують направити бюджетні гроші на електричні технології. Про це у своєму інтерв’ю австралійському виданню Drive розповів один із топменеджерів компанії Франсуа Бейллі (Francois Bailly). За його словами, «майбутнє Nissan – це електромобілі, ми не інвестуватимемо в нові ДВЗ».

Nissan працює над створенням нового сімейства силових агрегатів для електромобілів та гібридних моделей

Також Бейллі зазначив, що перехід від автомобілів із традиційними двигунами до повністю електричних силових агрегатів здійснюватиметься поступово з використанням технології Nissan e-Power. Нагадаємо, що в цьому гібридному силовому агрегаті ДВС не має механічного зв’язку з колесами та використовується як бензогенератор для зарядки тягового акумулятора.

Щоб максимально знизити витрати палива в гібридних автомобілях, Nissan хоче підвищити тепловий ККД двигуна внутрішнього згоряння до 50%. Компанія працювала над цією технологією протягом кількох років і на початку 2021 року оголосила, що прототип e-Power досяг важливої ​​віхи під час випробувань.

Одним із перспективних рішень щодо мінімізації витрат є уніфікація елементів силових агрегатів для гібридів та електромобілів

Той факт, що Nissan більше не вкладатиме гроші в розробку нових ДВЗ, не означає, що перехід на електромобілі відбудеться миттєво. Бейлі зазначив, що в деяких регіонах норми шкідливих викидів не посилюються через ті чи інші причини, наприклад, у країнах Африки, досі діють норми Євро-2. Тому Nissan приведе своє портфоліо у відповідність до регіональних вимог, тому відхід машин з ДВЗ буде поступовим.

У Toyota, Mazda та Subaru вважають, що двигун внутрішнього згоряння можна врятувати, змусивши його працювати на альтернативних видах палива з мінімальними шкідливими викидами. Зокрема, у Toyota працюють над створенням нових рядних “четвірок”, Mazda повернулася до проєкту роторного двигуна, а в Subaru готують нову гібридну установку на основі фірмового опозитного мотора. А от у Honda планують перейти на виключно електричні моделі на всіх основних ринках вже до 2040 року.