X

Першому мотоциклу у світі виповнилося 139 років

В этот день, 29 августа 139 лет назад немецкий инженер Готлиб Даймлер получил патент на первый мотоцикл в мире, который был продемонстрирован в ноябре того же года.

Апарат спочатку був запатентований як «Віз для верхової їзди з гасовим двигуном», такого терміна як «мотоцикл» тоді ще не існувало, але саме ним за сукупністю ознак він був і є.

29 серпня 1885 самохідний транспортний засіб під назвою Reitwagen увійшов в історію як перший мотоцикл у світі від Даймлера. Він був побудований 1885 року власне Готлібом Даймлером, а також Вільгельмом Майбахом і захищений патентом №36423. Взагалі спочатку цей «віз для верхової їзди» був спроектований для випробування інноваційного на той час двигуна внутрішнього згоряння, розробленого Даймлером і Майбахом разом.

Це був перший у світі працездатний чотиритактний бензиновий двигун. Роботу над ним компаньйони почали ще в 1882 році, але успіх прийшов тільки наприкінці 1883 року, коли інженерам вдалося створити стабільно працюючий агрегат. У нього був один вертикальний циліндр об’ємом 264 куб.см., він був оснащений поплавковим карбюратором конструкції Майбаха, як запалювання виступала гартальна трубка.

Двигун розкручувався до 600 оборотів на хвилину – нечувана на ті часи швидкість, і розвивав потужність в 0,5 к. с. Але найголовніше – він був неймовірно компактний для свого часу. На цей двигун 16 грудня 1883 року Готліб Даймлер отримав патент № 28022. Дещо пізніше був побудований і власне сам мотоцикл.

Взагалі спочатку передбачалося, що основою для інноваційного мотора стане традиційне для автомобілів (а тоді – возів) стійке чотириколісне шасі, але потім з якихось міркувань інженери передумали, і створили одноколійну конструкцію з маленькими коліщатками з боків для підтримки рівноваги. Крім цієї тонкощі, апарат був побудований за звичною нам мотоциклетної схемою – складова просторова рама, всередині неї двигун, спереду рульова колонка, пряме кермо. Двигун був пов’язаний із заднім колесом ремінною передачею.

Для того, щоб рушити з місця, треба було варіювати силу натягу двох ременів – таке просте фрикційне зчеплення. Для гальмування потрібно було притиснути до шківа заднього колеса спеціальну дерев’яну колодку – зараз це називали б трансмісійним гальмом. Матеріалом для рами та коліс послужило дерево. Важив Reitwagen напрочуд небагато – всього 90 кг і міг розігнатися до 12 км/год.

Якщо Reitwagen виявився першим у світі мотоциклом, першим байкером став 17-річний Пауль Даймлер, син Готліба Даймлера. 18 листопада 1885 року Пауль вирушив до 12-кілометрового тест-райду з Каннштатта до Штутгарта, і успішно подолав цю відстань. Прислухаючись до порад сина і за сумісництвом тест-пілота, Даймлер за зиму 1885-1886 років удосконалив двигун і забезпечив його 2-швидкісною коробкою передач.

На жаль, оригінальний мотоцикл загинув під час пожежі 1904 року, коли згоріла історична майстерня Даймлера. У музеї Mercedes-Benz виставляється репліка легендарного Reitwagen.

Читайте також:
Перший мотоцикл в Україні був одним із перших у світі