X

Конфісковані у Латвії автомобілі з російською реєстрацією планують передавати Україні

Ожидается, что под запретом российский транспорт окажется с 15 ноября

Минулого четверга, 26 жовтня, Сейм Латвії підтримав у першому читанні поправки до Закону про дорожній рух, спрямовані на реалізацію антиросійських санкцій, введених Європейським Союзом за напад на Україну. Зокрема, вони передбачають конфіскацію транспортних засобів з російською реєстрацією. Під конфіскацію потраплять ТЗ, власники яких не встигнуть або не захочуть перереєструвати їх у Латвії в обумовлений законодавством тримісячний термін. Конфісковану техніку планують передавати Україні.

По закіченню перехідного періоду «російські» автомобілі можуть перетнути територію Латвії лише транзитом й лише один раз. Зробити це доведеться упродовж 24 годин. Несанкціоноване використання російського транспорту планують карати штрафами від 150 до 400 штрафних одиниць.

Законопроєкт набуде чинності після підтримки депутатами Сейму у другому читанні. Очікується, що це станеться 15 листопада 2023 року.

Читайте також:
Посвідчення водія можна замовити з доставкою за кордон

У міністерстві юстиції Латвії вважають, що у світлі військової агресії проти України присутність зареєстрованих у Росії транспортних засобів на території країни неприпустима. Також в’їзд автомобілям із російськими номерами заборонили Фінляндія, Польща, Норвегія, Болгарія та всі країни Балтії.