X

Як переоформити машину в Україні

Процесс переоформления машины с одного владельца на другого в наше время стал максимально простым. И все же к этому мероприятию нужно подготовиться. Мы расскажем, что нужно сделать, чтобы управиться, как это обещано законодателем – за один рабочий день

На даний час переоформлення автомобіля з одного власника на іншого проводиться одночасно з його перереєстрацією в територіальному сервісному центрі МВС. Тобто і юридичне оформлення угоди купівлі-продажу, і реєстрація машини на нового власника відбувається в тому самому місці. Це дуже зручно при продажу та купівлі уживаного транспорту, але потрібно дотриматись кількох умов. Отже, як переоформляти машину?

Які документи потрібні для переоформлення машини

Насамперед, потрібно прийти в зручний вам (найближчий, улюблений, «де менше черга», який «порадили друзі» тощо) Територіальний сервісний центр (ТСЦ) МВС. З собою потрібно принести документи для перереєстрації транспортних засобів:

  • Паспорти та копії ІПН-кодів чинного власника та громадянина, на якого оформлятиметься машина;
  • Техпаспорт автомобіля;
  • Заява про переоформлення транспортного засобу (заповнюється на місці ТСЦ);
  • Квитанції про оплату за послуги ТСЦ, бланки та номери (оплата у відділенні банку при ТСЦ).

Якщо власник продає вже не першу легкову машину цього календарного року, він також повинен пред’явити оцінну (середньоринкову) вартість автомобіля та документ про сплату відповідного податку.

Етапи переоформлення авто

У сервісному центрі МВС нового типу справді багато зроблено для того, щоб процес переоформлення машини зайняв небагато часу. Зазначимо, що в залежності від місцевих особливостей якісь неприємні ускладнення можуть бути. Але знайте також і те, що ви можете звернутися до будь-якої ТСЦ України.

  • Прийшовши до ТСЦ, за допомогою консультанта біля входу переконайтеся, що у вас є все необхідне для угоди. Він же розповість вам, як змінити власника автомобіля та перереєструвати машину.
  • Запишіться через термінал в електронну чергу.
  • Вийдіть на майданчик, де працює спеціаліст експертної групи МВС та пред’явіть йому автомобіль для огляду та звіряння номерів (не переплутайте з експертизою, яка коштує суттєво дорожче).
  • Згідно з чергою, зверніться до адміністратора ТСЦ і передайте йому всі ваші папери разом із позначкою експерта.
  • За виданим адміністратором списку зробіть усі необхідні платежі у відділенні банку при РСЦ.
  • Повертайтеся до адміністратора, який оформить вашу угоду, реєстрацію і віддасть вам документи (можливо, тут доведеться почекати).

Тут вам віддадуть новий техпаспорт на машину, зареєстрований на нового власника. Справу зроблено.

Скільки коштує переоформити авто

Витрати при переоформленні авто нині відносно невеликі. Майте на увазі, що в деяких випадках платежі приймає не касир відділення банку в ТСЦ, а термінал, який не навчений давати здачу, тобто майте при собі дрібні купюри. Потрібно буде сплатити такі рахунки:

  • Вартість послуги сервісного центру МВС – 153 грн. (вітчизняний автомобіль) або 190 грн. (іномарка).
  • Бланк свідоцтва – 312 грн.
  • Номери (номерні знаки) – близько 178 грн.

Тобто сумарно вартість переоформлення легковика виходить близько 650 – 690 грн. Якщо всі нечисленні документи були готові правильно і працівники сервісного центру не відволікаються, процес переоформлення машини займає кілька годин.

У зв’язку з пандемією та загальним тяжінням до «віддалення» часто виникає питання, чи можна переоформити машину онлайн. На жаль, після закінчення карантину жодної реєстрації та перереєстрації транспорту онлайн не передбачено. Хоча під час локдауну 2020 року справді можна було частину процедури (подання документів) здійснити віддалено – і це стосувалося лише нових автомобілів, яким не був потрібний огляд експертом. Однак, зараз є можливість через інтернет записатися на прийом до ТСЦ на певний день і годину – щоб не чекати у черзі.

Як переоформити машину на себе без господаря

Необтяжливе у багатьох сенсах переоформлення транспортного засобу в Сервісному центрі МВС відсунуло на задній план популярну колись форму «володіння» автомобілем за дорученням. Однак, горезвісна «генералка» може стати в нагоді, щоб переоформити машину на себе без господаря. Довіреність доведеться заздалегідь оформити у нотаріуса, який має вказати, які саме дії власник машини довіряє вам. В принципі, список документів (крім довіреності) та порядок дій ті ж самі, тільки звертатися доведеться виключно до сервісного центру за місцем вашої прописки (реєстрації). Генеральна довіреність після переоформлення залишиться у сервісному центрі.

Читайте також:
Податок на першу реєстрацію в 2021 році в Україні змінився

Насамкінець залишається побажати, щоб процес переоформлення машини не вийшов для вас обтяжливим, а сам автомобіль приносив вам тільки радісні емоції.