X

Honda представить в США футуристичний концепт-кар HP-X

На майбутньому автомобільному фестивалі Monterey Car Week компанія Honda представить концептуальну модель 40-річної давності. Футуристичний концепт HP-X – Honda Pininfarina eXperimental – передував розробці суперкара NSX першого покоління.

Після масштабної реставрації, проведеної в майстерні Pininfarina в Італії, легендарний концепт Honda HP-X буде представлений у категорії концепт-карів та прототипів на 73-му щорічному конкурсі елегантності Pebble Beach Concours d’Elegance.

«Концепт Honda HP-X став зіркою Туринського автосалону 1984 року, продемонструвавши елементи інженерної досконалості та передового дизайну з екстремальним клиноподібним стилем, який продовжує надихати майбутні покоління дизайнерів та інженерів автомобілів, – розповів Дейв Марек, керівник відділу дизайну Acura та почесний суддя конкурсу.

Концепт Honda HP-X став зіркою Туринського автосалону 1984 року

HP-X використовував передові технології в аеродинаміці, включаючи «граунд-ефект» та інноваційні конструктивні рішення для охолодження 2-літрового 24-клапанного двигуна DOHC V6 від боліда Formula 2. Замість дверей автомобіль отримав знімний цілісний ковпак з плексигласу в стилі реактивного винищувача. Крім того, HP-X випробували альтернативні матеріали, включаючи стільникові панелі, карбон і кевлар.

У концепті HP-X знайшли застосування нові ідеї та рішення в галузі ергономіки. Розроблена фахівцями компанії Honda система Electronic Drive Support продемонструвала передові для того часу функції, включаючи телеметрію в реальному часі, GPS та контроль за станом дороги за допомогою спеціального сонара.

Концепт HP-X, розроблений з упором на передові технології, послужив випробувальним полігоном для нових ідей, технологій та інженерних рішень, які були реалізовані в пізніших моделях Honda та Acura, зокрема, в середньомоторному суперкарі NSX, що дебютував лише через кілька років. Спроєктований та розроблений у Японії, NSX першого покоління втілив у собі багато ідей та інновацій, вперше реалізованих у HP-X.