X

Найбільший автобус у світі перетворили на кемпер

Автобус Neoplan Jumbocruiser N138 / 4 является самым большим туристическим автобусом в мире

Сьогодні зчленованим 18-метровим автобусом вже мало кого здивуєш на міських маршрутах. Інша річ, коли така машина, та ще й двоповерхова є туристичним лайнером. Neoplan Jumbocruiser N138 / 4 залишається єдиною у світі двоповерховою “гармошкою ” дальнього сполучення, повідомляє MAN Truck & Bus Ukraine.

Тільки уявіть, 103 комфортабельні крісла на двох поверхах. Причому переходити з салону першої секції в салон причепа можна як нижньою, так і верхньою палубою. Через обмеження габаритів у висоту (4,0 м) внутрішня висота другого поверху була лише 1,67 м. В автобусі встановлено дві кліматичні установки, кухню-буфет і туалет. Багажні відсіки мають неабиякий корисний об’єм – 10 кубометрів.

Neoplan Jumbocruiser випускали майже 20 років, аж до 1993 року. Однак за весь цей час було виготовлено тільки 11(!) екземплярів. Крім того, кілька штук було вироблено в далекій Японії.

Туристична двоповерхова «гармошка» має колісну формулу 8х2. Тяговою є друга вісь, а за третьою віссю розташований 12-циліндровий двигун Mercedes-Benz OM404 потужністю 440 к. с., що працює в парі з 5-ступінчастою автоматичною КП Allison. З цікавих конструкторських особливостей – пневматична підвіска всіх коліс із системою автоматичного перерозподілу тиску під час маневрування, що забезпечує кращу стійкість високого кузова.

До речі, найперший Neoplan Jumbocruiser був перероблений у будинок на колесах, і його можна було побачити на нещодавній виставці комерційних автомобілів IAA 2018 у Ганновері.