X

Бензин на 10 грн, а дизель на 11: в Україні очікується значне подорожчання палива

Законопроект, який передбачає підвищення акцизу на пальне в Україні, розблокували депутати. І тепер його передадуть на підпис президенту Володимиру Зеленському, після чого документ набуде чинності.

Йдеться про проект закону №11256-2 від 29.05. 2024 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України з імплементації положень актів права Європейського Союзу з акцизного податку». Після того, як він набуде чинності, а це відбудеться вже 1 вересня, в Україні значно зростуть ціни на пальне. Так, бензин подорожчає щонайменше на 10 гривень, а дизельне паливо – на 11 грн. Вартість скрапленого газу зросте на 600 гривень за балон.

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. За її словами, у рамках законопроекту передбачено чотири етапи підвищення цін. Тобто зростання не станеться миттєво, що має допомогти українцям адаптуватися до нових реалій. Політик висловила побоювання, що ці зміни будуть критичні для власників приватних будинків, опалюваних за допомогою газу, аграріїв, які також активно використовують газ у своїй роботі.

Читайте також:
Рада збільшила акцизи на пальне: чого та коли чекати

«Чи знаєте ви, що скраплений газ активно використовують багато аграріїв? Вони встановлюють спеціальні установки на полях, оскільки провести природний газ туди неможливо з міркувань безпеки. Там протікають процеси сушіння та інші технічні операції», – сказала Южаніна. Вона наголосила, що потрібно шукати компроміс із Міжнародним валютним фондом для того, щоб не зіпсувати відносини з міжнародними партнерами та не погіршити ситуацію всередині країни.