X

Aston Martin шукає загубленого первістка

Британський виробник продовжує пошуки першого виготовленого Aston Martin. Доля первістка, зібраного рівно 110 років тому залишається загадкою. Співробітники історичного фонду Aston Martin Heritage Trust продовжують спроби «зниклого» автомобіля.

Автомобіль був виготовлений у 1914 році невеликою групою інженерів під керівництвом засновників компанії Лайонела Мартіна та Роберта Бемфорда. Його задумували як конкурента Bugatti та за характерну форму назвали Coal Scuttle (англ. вугільний контейнер).

Прототип був зареєстрований як Aston Martin у 1915 році. Перша світова війна перервала його розробку, оскільки Бемфорд воював у Франції та зрештою залишив бізнес. Після його відходу, робота над Coal Scuttle тривала, і він взяв участь у перегонах Лондон-Едінбург у 1919 році. За даними істориків, автомобіль «постійно випробовувався і вдосконалювався на початку 1920-х років, беручи участь у перегонах у Бруклендсі та подорожуючи по всій Великій Британії — часто позуючи для фотографій на своїх зупинках, включаючи поїздку на риболовлю на лосося на озеро Лох-Несс до Шотландії.

Через постійну модернізацію, за ці роки автомобіль змінювався незліченну кількість разів. Зокрема, на фотографіях видно, що Coal Scuttle використовував принаймні два різні типи передніх крил, а також різні ліхтарі та гудки. Це могло утруднити ідентифікацію моделі. Мало того, історик Aston Martin Стів Уоддінгем зазначив, що у автомобіля були відсутні зовнішні емблеми.

Попри свою історичну значущість, Aston Martin продав автомобіль за 50 фунтів стерлінгів у 1924 році. За словами представників фонду, це була «розумна сума грошей у середині 20-х років, але після оборудки більше нічого про нього не відомо».

Історики фонду Aston Martin Heritage Trust не втрачають надії знайти перший автомобіль марки десь у сараї, можливо, з новим кузовом. Навіть якщо Coal Scuttle був відправлений на звалище, його частини все ще можуть існувати, але це ще потрібно з’ясувати.

Як розповідав раніше “Автоцентр”, єдиний уцілілий Type 2 Schulwagen 1955 був знайдений через 43 роки в сараї в Огайо.