X

Аналіз виступів казахстанських спортсменів на останніх чемпіонатах світу

Серця шанувальників билися в унісон із кожним ударом, кидком та стрибком наших спортсменів на останніх чемпіонатах світу. Тріумфи та поразки, радість та розчарування — ці почуття пронизували моменти як національної гордості, так і образи за співвітчизників, щоразу викликаючи емоційний відгук у шанувальників. Поки календар неухильно гортає останні сторінки року, що минув, пропонуємо згадати і проаналізувати, чим запам’яталися виступи казахстанських атлетів на міжнародних першостях. Для цього вивчимо новини спорту КЗ у їх повних зборах на сайті Sport Pulse та проведемо ревізію архівних матеріалів.

Легка атлетика

Легка атлетика, як і раніше, залишається однією з ключових карт казахстанського спорту. Так, на ЧС-2024 вітчизняні атлети не зібрали купу нагород, але впевнено зберегли позицію в ТОП 10 серед бігунів та стрибунів.

В інших дисциплінах медалей, на жаль, не сталося, що сигналізує про необхідність посилити роботу з молодими спортсменами та розширити базу підготовки. Так, наприклад, у стрибках у висоту і метанні молота, де раніше Казахстан задавав тон, результати виявилися нижчими за очікування. Виною тому може бути як посилена конкуренція з боку спортсменів з інших країн, і дефіцит досвідчених тренерів. Загалом, є над чим подумати і чого прагнути.

На межі прориву: у збірній Казахстану з боротьби оцінили підсумки ЧС

Нещодавно казахстанські борці вільного стилю завершили виступ на чемпіонаті світу (U-17), здобувши дві медалі. Проте старший тренер Даулет Ніязбеков визнав, що команда прагнула золотих медалей.

  • «Наші хлопці виклалися на максимум, щоб зійти на найвищий щабель п’єдесталу. Після торішнього чемпіонату світу ми цілеспрямовано готувалися до цих змагань, можна сказати, йшли второваною доріжкою. Навіть встигли провести кілька тренувальних боїв у Росії, щоб оцінити форму та зробити прикидку на перемогу. Тож надії на те, що Бекасил Асамбек та Едіге Касимбек принесуть нам «золото», були цілком виправдані, але не справдилися».

Едіге, який завоював срібло на торішньому ЧС, був налаштований тільки на перемогу в цьому. На жаль, травма ноги підрізала його амбіції на шляху до чемпіонства.

  • «Асамбек Бекасил показав гідну боротьбу, я ним пишаюся. Він підійшов до світової першості з готовністю, але, як кажуть, без помилок успіху не буває. Тепер доведеться працювати над ними, щоб вийти на наступні турніри ще сильніше», — підсумував Ніязбеков.

Щодо неупередженої оцінки, залишаються питання про глибину складу та якість підготовки молодих борців у Казахстані, які могли б замінити нинішніх лідерів. Конкуренція у цьому виді спорту завжди була високою, а рівень атлетів щороку зростає. Для збереження топових позицій Казахстану необхідно продовжувати інвестувати у спортивні школи та академії, вирішивши головні проблеми – саботаж акіматів, корупція та низькі оклади тренерів.

Бокс

З іменами Сапієва, Жирова, Єлеусінова, Головкіна та десятків інших всесвітньо відомих боксерів цей вид спорту по праву вважається в Казахстані національним. Але судячи з останніх чемпіонатів, де медалі беруть переважно юніори і в невеликій кількості, у федерації назріли проблеми, які потребують радикальних змін. Насамперед йдеться про непрозору систему відбору, низький рівень функціональної підготовки та слабку кваліфікацію тренерів.

Очевидно, що раніше вдавалося виїжджати за рахунок «старої школи», але з часів СРСР світ боксу ступив далеко вперед. Щоб наздоганяти суперників, потрібно терміново модернізувати інфраструктуру, приділяти більше уваги науковому підходу до спортивної підготовки та підвищувати компетенцію наставників.